Haaruitval vrouwen

HAARUITVAL 

1. ZWANGERSCHAP

Tijdens je zwangerschap het mooiste haar, maar… en dan merk je opeens dat je kussen ‘s morgens vol ligt met uitgevallen haren. “Dikwijls zie je een toename van haaruitval 2 à 3 maanden na de bevalling en dat heeft te maken met de veranderende hormoonhuishouding. Tijdens je zwangerschap wordt je haardos voller, maar dat is dus maar tijdelijk.”

Als je zwanger bent. ligt je oestrogeenwaarden hoger, waardoor je weinig of geen haar verliest. Al het haar dat je niet kon verliezen, valt na de bevalling uit. Ben je een kersverse mama en heb je daar wat complexen over? Misschien helpt een haarwerk bij blijvend haarverlies. 

2. MENOPAUZE

Vrouwen in de menopauze zullen merken dat het haar veranderd.... Het wordt dunner en valt sneller uit, doordat de aanmaak van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron afneemt. Hierdoor verschuift de balans meer in de richting van de mannelijke hormonen, met haarverlies tot gevolg.

3. STRESS

Sta je de laatste tijd onder veel spanning? Dan kan het zijn dat je ook meer haren zult verliezen. Stress is erg nefast voor je gezondheid en je haar. Probeer jezelf wat rust te gunnen en maak tijd voor wat je belangrijk vindt. Probeer daarnaast voldoende te bewegen: yoga doet bijvoorbeeld wonderen tegen stress!

4. VERANDERING VAN DE SEIZOENEN

Aan het einde van de zomer hebben sommige mensen last van iets meer haaruitval. Dokter Maselis: “In de zomer zitten er meer haartjes in een groeicyclus, zodat je op het einde van de zomer – augustus, september – iets meer haar verliest. Maar eigenlijk verlies je het hele jaar door haar, elke dag. En dat is op zich perfect normaal, het hoort bij de verschillende cycli die je haar doorloopt. De uitval kan dus tijdelijk wat groter zijn, maar dat is niks om je zorgen over te maken.”

5. STRAKKE KAPSELS EN HOOFDDEKSELS

Het veelvuldig dragen van hoofddeksels zoals petten, mutsen en helmen kunnen haaruitval en -verdunning veroorzaken. Ook kapsels die druk uitoefenen op de haarwortels (zoals strakke paardenstaarten en extensions) kunnen ervoor zorgen dat er haren loskomen en uitvallen.

6. SCHILDKLIERAANDOENING, INFECTIES OF EEN VITAMINETEKORT

In sommige gevallen kan het betekenen dat er iets meer aan de hand is. “Haaruitval kan een symptoom zijn dat er iets mis is met je schildklier. Nog een aantal andere ziektes zoals bepaalde infecties of een auto-immuunziekte, zoals lupus, kunnen ook voor haaruitval zorgen. Dat kan vaak – maar niet altijd – met medicatie of therapie opgelost worden”, zegt dokter Maselis.

Haaruitval kan ook wijzen op een vitamine B– of ijzertekort. Twijfel je? Ga dan naar de huisarts. Met een eenvoudige bloedafname kan hij zien of je tekorten hebt en je de nodige vitamines aanraden.

7. ERFELIJKE BEPALING

Al komt het meer voor bij mannen, ook bij vrouwen kan haaruitval erfelijk bepaald zijn. Erfelijke haaruitval, alopecia androgenetica, wordt veroorzaakt door een natuurlijk lichaamsproces waarbij de haarzakjes zwakker worden en uiteindelijk geen nieuwe haren meer produceren. Helaas is het proces onomkeerbaar, maar je kunt het wel afremmen met de middeltjes die haaruitval tegengaan. Die lees je verder in het artikel.


GOEDE VRAAG: HEEFT IEMAND DIE ZIJN HAAR VAAK WAST, ER MEER LAST VAN?

Elke dag je haar wassen heeft op zich geen invloed op haaruitval. Het lijkt misschien alsof je meer haar verliest, maar dat komt vooral omdat uitvallende haren tijdens het wassen meer opvallen. Wees wel voorzichtig als je je haar borstelt na het wassen: je haar is namelijk gevoeliger voor beschadiging als het nat is. Kam of borstel steeds van de puntjes naar boven en maak de knopen zachtjes los.

WAT KUN JE DOEN TEGEN HAARUITVAL?

  1. Eet gezond en evenwichtig. Hier lees je welke voedingsmiddelen fantastisch zijn voor een sterke haardos.
  2. Vermijd of voorkom stress: jezelf opfokken is erg slecht voor je gezondheid en je haar!
  3. Voorkom hormoonschommelingen.
  4. Omdat haaruitval bij vrouwen iets ingrijpender is dan bij mannen, zijn er ook de nodige middeltjes op de markt om dit te bestrijden. Zo zijn er allerhande preparaten met hormonen en vitamines om haaruitval tegen te gaan en de groei te stimuleren, zoals Aline capsules. Die bevatten keratine van natuurlijke oorsprong: plantaardige actieve bestanddelen en vitamines en mineralen.
  5. Gebruik een aangepaste shampoo om je haar te wassen en trakteer je hoofdhuid daarbij op een massage. Een hoofdmassage zorgt namelijk voor een goede doorbloeding van je hoofdhuid, waardoor je haren sterker zullen uitgroeien. Ben je nog op zoek naar een goede shampoo? Dit zijn alvast enkele aanraders:

Haaruitval vrouwen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x